Hogy szaladnak az évek Orrszívó-porszívóval

Van-e mellékhatása az orrszívó használatának?

Az orrszívó használatának nincs mellékhatása,  éppen úgy, ahogy az orrfújásnak sincs.

További kérdések »

Gyakori kérdések

Nemzetközi Intézetek által bevizsgált termék

Videó film - itt az is látható, ahogy egy kislánynak valóban kiszívják az orrát.

Videó film - rövid bemutató az eszköz használatáról

Kérdés-Válasz

Ezen az oldalon a legtöbbször felmerülő kérdésekre szeretnénk válaszolni. Reményünk szerint megtalálja kérdésére a választ és ez az oldal segít eloszlatni kételyeit. Ha olyan kérdése van, mellyel itt nem találkozott, kérjük tegye fel nekünk az „kapcsolat” oldalon található levélküldő program segítségével.
 

Gyakori kérdések rovatunk:

» Nem túl drasztikus egy csecsemő orrát porszívóval szívni?

Nem, mert a készülék a porszívó segítségével,  de nem a porszívó erejével szív. A készülék önmagát beszabályozza.

Mivel a porszívó segítségével  folyamatos  szívást lehet elérni, így a magasabban, illetve mélyebben termelődött váladék is leszívható (kb. 1/2 perces folyamatos szívással a két orrlukon).

» Nem okoz fájdalmat az orrszívó használata? Nem kellemetlen?

A gyermekek többnyire nem szeretik, ha piszkálják az orrukat, viszont a fülfájás és más szövődmények sokkal kellemetlenebbek, melyek kialakulási esélye nagyobb akkor, ha nem távolítjuk el teljesen a váladékot az Arianna Bébizsepi segítségével.

» Újszülötteknél is lehet használni az orrszívót?

Amennyiben  akadályozott  az orrlégzés,  illetve váladék van a csecsemő orrában, feltétlenül szükséges a Bébizsepi használata, hiszen az újszülött szájon át nem tud lélegezni, s így nem tud szopni, aludni sem!

» Hányszor kell használni az orrszívót?

Annyiszor, ahányszor az anyuka hallja, hogy a gyermek orra el van dugulva.

» Van-e mellékhatása az orrszívó használatának?

Az orrszívó használatának nincs mellékhatása,  éppen úgy, ahogy az orrfújásnak sincs.

» Muszáj porszívóval szívni?

A járatokból gyenge szívással nem jön ki a váladék, fontos hogy egy megfelelő erejű, folyamatos szívást produkáljunk. Az Arianna Bébizsepivel ez a szívóhatás elérhető.

» Nem fél, nem ijed meg a gyermek az orrszívótól?

Általában nem. A kis videófilmünkből is kiderül, hogy egészen pici gyerekek is szívesen használják. Természetesen  az is fontos, hogy az anyuka, mint egy hétköznapi eszközt, úgy használja a készüléket.

» Eléggé steril-e az eljárás?

Nem a porszívó kell, hogy steril legyen, ahogyan a fogorvosi nyál elszívó gép sem steril. Elég ha, az orrszívó készülék tiszta és az "A"-jelű szívófej steril.

Folyamatos használatánál elegendő egy antibakteriális mosogatószerrel  kimosni az egész készüléket. A fertőtlenítés módja az  elmosott készüléknél az „A” jelű szívófejek kifőzése. (Mikrohullámú készülékben is kifőzhető.)


Általános kérdések

» Nátha. A pangó orrváladék kiszívásának fontossága

A nátha igen gyakori csecsemő- és gyermekkorban.  A kisdedek évente átlagosan hatszor betegszenek  meg "meghűléses,  megfázásos" náthában. A betegség lényegében az orrüreg nyálkahártyájának gyulladása (rhinitis), mely legtöbbször vírusos eredetű. Ha a náthát nem kezeljük kellő időben, és nem gondoskodunk  az orrban keletkező váladék megfelelő, rendszeres eltávolításáról, a pangó váladék jó táptalajt képez baktériumok megtelepedésére.  Ekkor a kezdetben híg, vizes váladék sűrűvé, akár gennyessé is válhat. Ez, egyre fokozódó légzési zavart okoz és szövődmények kiindulópontja  is lehet (középfülgyulladás, arcüreggyulladás,  légcsőhurut,  bronchitis).

Az újszülött és a fiatal csecsemő "obligát" orrlégző, csak orron át tud lélegezni. Ezért, ha nem kap az orrán át levegőt, súlyos légzési zavarok léphetnek fel. Nagyobb (kis)gyermek közérzetét is nagyfokban rontja, ha nem kap az orrán át levegőt.

A légzési zavarok, és a szövődmények elkerülése, megelőzése érdekében a szülők, orvosok elsőrendű  feladata a pangó orrváladék  rendszeres  eltávolítása.  Idősebb gyermek kifújja az orrát, de a csecsemő és kisded erre képtelen. Ezért a váladékot szívás útján kell eltávolítani. Motoros szívó csak a kórházakban vagy szakrendelőkben állnak rendelkezésre, ezért a napi többszöri váladékszívás otthon nem kivitelezhető. A váladékot ugyanis olyan gyakran kell kiszívni, ahányszor arra szükség van, tehát ahányszor naponta a náthás felnőtt is kifújja az orrát. Erre a célra tökéletesen megfelel az otthon mindig kéznél levő Bébizsepi. A szívás alkalmazásának nincs alsó korhatára, a kis csecsemő orrát is le lehet és le is kell szívni, ha beteg. A szívás az orrnyálkahártyát nem károsítja, a készüléket nemzetközi intézetek klinikailag tesztelték (Bécsi Gyermek Klinika AKH). A készülék nem a porszívó erejével, hanem annak segítségével szívja ki a váladékot.

Ha szíváskor nem jön váladék az orrból, nem szabad az eljárást erőltetni, mert nem csak a váladék okozhat orrdugulást, hanem a betegség elején fellépő megduzzadt nyálkahártya  is, és azt - természetesen - nem lehet szívással eltávolítani.  Néhány napnál, egy hétnél tovább tartó nátha, "orrfolyás" esetén orvosi vizsgálat szükséges, hogy megállapítsák a kiváltó okot.

» Miért köhög, pedig nem folyik az orra

A közös orrjáratok felső részébe nyílhak az orrmelléküregek  és a rostasejtek. Az itt termelődött váladék könnyebben csorog hátra az orrgaratba (anatómiai okok miatt), mint az arcon lévő orrnyílások felé.

Az orrgaratba hátra csorgó váladék köhögteti a gyermeket. Minél fiatalabb a csecsemő, kisgyermek, annál rövidebb és egyenesebb a fülkürtje, mely az orrgarat két oldalán nyílik. Ezért a lecsorgó váladékot a fülkürtön keresztül beleköhögheti a dobüregbe, amely középfülgyulladás  kialakulásához  vezethet.

Az esetleges fülfelszúrás, illetve az antibiotikum szedése megelőzhető  rendszeres orrszívással.

Erre az Arianna Bébizsepi tökéletesen megfelel.